Bee Good

snoeihout, populierentakjes, olieverf, betonijzer                     

2018

Bijen zijn meester in de kunst van ‘upcycling’; ze maken honing uit nectar maar ook propolis uit (populieren)hars, dat hen niet alleen dient als constructiemateriaal dat indringers buiten houdt, maar ook de mens dient als basis voor een natuurlijk antibioticum.

Bijen houden is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Sloveense cultuur. De bijen werden traditioneel gehouden in bijenkasten gemaakt uit holle boomstammen; de ‘koritas’. De bijen in de installatie zijn gemaakt van boomschijven, als een verwijzing naar deze bijenkasten, en van populierentakjes en knoppen. Het snoeiafval komt zo opnieuw tot leven.

Bijen en andere bestuivers spelen een essentiële rol in onze ecosystemen. Een derde van al ons voedsel hangt van hen af. Een wereld zonder bestuivers zou een ramp voor onze voedselproductie betekenen. Helaas loopt het aantal bijen sterk terug door milieuvervuiling,  het gebruik van pesticiden en toenemende verstedelijking.

‘Bee Good’ is een ode aan de bij, van wie we kunnen leren samen te werken en ‘upcyclen’.

De installatie ‘Bee Good’ was te zien tijdens de Circular Change Conference 2018 in Slovenië, en op de 20ste mei op Wereld Bijen Dag, in de beeldentuin van Museum Galerija Bozidar Jakac in Kostanjevica na Krki, en was te zien tot half augustus.

Mijn voorstel om niet te maaien maar echte bijenbloemen te laten ontstaan onder de installatie werd gehonoreerd. Bij het deinstalleren van ‘Bee Good’ liet ik een bloeiend veldje vol echte bijen achter…