Skip to content

CV

link naar cv

Enkele van mijn exposities zijn hier te bekijken.

Over mij

Mijn naam is Mireille Schermer. Ik werk graag in en met de natuur samen. Ik zoek in mijn ‘Nature Works’ de verbinding tussen kunst en natuur en streef naar duurzaam werk dat samenvalt met de omgeving, er ook in op mag gaan op den duur.

Ik maak installaties van materiaal dat ik buiten vind zoals stronken, drijfhout en wortels, of materiaal dat een tweede leven verdient zoals houten paneeldeuren. Ik ga uit van wat zich aandient en werk vanuit mijn intuïtie. Op die manier ontstaan kleine objecten, krachtvoorwerpen of schilderijen, of juist omvangrijker werken die organisch groeien tot buiteninstallaties. Vaak ‘site specific’ werk zoals mijn installatie ‘Bee Good’, die ik maakte voor de Circular Change Conference in Slovenië, een bijenrijk land waar vier op de duizend inwoners imker is, of mijn installatie ‘Wortelen’ gemaakt van braamwortels uit mijn ateliertuin.

De reis en zijn vrijheid is wat me drijft. Reizen vormen letterlijk en figuurlijk het vertrekpunt voor mijn werk. Dichtbij huis, strandjuttend of struinend door de duinen waar ik ben opgegroeid en verder weg; naar het regenwoud van de Amazone waarmee ik een sterke verbinding voel. Imaginaire reizen en innerlijke reizen met een sjamanistisch karakter zoals dromen en visioenen worden gereflecteerd in mijn werk. Mijn ervaring met de holistische leefwijze in de jungle legden daarvoor de basis.

Mijn groeiende kennis over kruiden en de geneeskracht van de planten en bomen in mijn directe omgeving integreer ik in mijn werk zoals in mijn recente onderzoek naar wat zogenaamde ‘onkruiden’ ons kunnen leren. Om dat te doorgronden en een verbinding te maken met de planten verwerk ik hun knollen en wortels tot installaties, maak olie van de bloemen, verwerk bessen tot tinctuur droog het blad voor de thee en schilder ze. 

‘Reisvrijheid’ ervaar ik ook wanneer ik werk; het proces van materialen verzamelen en iets laten ontstaan is al een reis op zich.

Het ritme van de natuur is wat me raakt. De harmonie van zichzelf herhalende cycli, een eindeloze kringloop. Mijn verwondering vertaal ik naar oervormen die vertellen over groei, beweging en transformatie. Nature Works!