DE ELEMENTEN in de tuin van het oude raadhuis in Aalsmeer

Het Oude Raadhuis heeft een prachtige tuin. In de zomermaanden is de tuin onderdeel van het buitenkunstproject De Elementen. Ik maak daar elke maand een nieuwe installatie waarmee ik de verbinding zoek tussen kunst en natuur. Ook zijn er diverse activiteiten die een bezoek aan de tuin nog leuker maken, zeker in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling TOEKOMST in het Oude Raadhuis en de overige locaties van De Elementen. 

Workshop ‘Aarde’ op zaterdag 25 september

Met de kunstinstallatie geïnspireerd op het laatste element van de vier ‘Aarde’ als hekkensluiter is de cirkel rond en is het een mooi moment om een workshop te doen over het element ‘Aarde’. 

Goed geaard en geworteld zijn gaan hand in hand. We staan er niet zo vaak bij stil in de waan van de dag maar onze wortels helpen ons te blijven staan bij tegenwind!

In de workshop zetten we ze in het licht. Dat is het uitgangspunt van de workshop die op zaterdagmiddag 25 september van 14.00 tot 16.00 uur in de tuin van het Oude Raadhuis in Aalsmeer wordt gegeven. Bij slecht weer werken we binnen.

Creativiteit en natuur helpen ons te ‘aarden’ en in het moment te zijn. Wat is fijner dan dit te combineren in een workshop waarbij we ons laten inspireren door onze eigen wortels en hetgeen ons voedt! We maken een persoonlijk kunstobject met natuurlijke materialen als basis.

De workshop kost 27,50 euro inclusief materiaal, koffie en thee, en je kunt je opgeven via info@mireilleschermer.nl

Er is plaats voor 7 deelnemers dus wacht niet te lang. Bij minder dan 5 deelnemers kan de workshop helaas niet doorgaan.

Kom een middag onthaasten en je verwonderen!

Eerste element LUCHT

Ik begon op 18 juni aan de eerste installatie geïnspireerd op ‘Lucht’. 

“Lucht zou je kunnen zien als het universum waaruit alles is ontstaan; de ruimte. Maar lucht is ook onze adem. Het element kan zacht en vriendelijk zijn, denkend aan een zachte bries maar net zo goed wild en onstuimig, als een woeste storm. In onze taal zijn genoeg voorbeelden te vinden waarin we terugzien wat het element voor ons mensen betekent en hoe wij ons ertoe verhouden, van ‘ergens een frisse wind doorheen laten waaien’ tot ‘In het oog van de storm blijven’. We ervaren Lucht en Wind meestal als beweging, ruimte en opschonen. Voor mij is vrijheid ook gekoppeld aan dit element en staan vogels hiervoor symbool. Om Lucht te ‘vangen’ heb ik gekeken naar haar kwaliteiten en gebruik daarom zowel materialen die ik heb verzameld na een winterstorm als veren die op mijn pad zijn gewaaid met een vriendelijk briesje. Mijn groeiende serie ‘Vogeltotems’ maakt deel uit van de installatie ‘Lucht’ en is geïnspireerd op archetypische vogels, die verschillende kwaliteiten laten zien waarvan we kunnen leren.”  

Tweede element VUUR

Vanaf 15 juli is dit element te zien en beleven in de tuin.

“Vuur verwarmt en verlicht of vernietigt en verzengt. Vuur transformeert en maakt plaats voor iets nieuws. De installatie over het element vuur is geïnspireerd op de vruchtbaarheid van vuur. Mireille Schermer heeft letterlijk geschilderd met vuur op hout, het deels getransformeerd tot houtskool en as waaruit nieuw leven lijkt ontsproten, met een knipoog naar de historie van vruchtbaar Aalsmeer met de bomen, planten en fruitteelt”.

Derde element WATER

Op zondag 15 augustus is WATER op passende wijze geopend.

“Water zou je net zo goed kunnen zien als het element waarmee alles begint; water is immers een randvoorwaarde voor leven, maakt leven mogelijk. 

Water kan informatie bevatten en vasthouden. Het heeft als het ware een geheugen, een herinnering. Wijzelf bestaan, net als de aarde, merendeels uit water en dragen onze herinneringen met ons mee, opgeslagen in onze cellen.

Het drijfhout dat uit zee aanspoelt en verwerkt is tot een nieuwe installatie draagt naast herinneringen en verhalen uit verre oorden de energie mee van de zeeën.

Tijdens een klein ritueel werden bezoekers uitgedaagd verhalen en herinneringen te delen over de betekenis van water in hun eigen levens. Het zorgde voor bijzondere ontboezemingen. Marcel Harting droeg een mooi gedicht voor dat hij schreef over dit element.

Elke vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur is het Raadhuis en de tuin vrij toegankelijk.

Vierde element AARDE

Tijdens de Kunstroute van Aalsmeer is  het laatste element toegevoegd aan de tuin. Zowel binnen, in de tuinkamer,  als buiten in de tuin is het werk nog te zien t/m 6 november.